Neo - skats no divām pusēm

Kādreiz ir tā - notikumi notiek kaut kur tālu, otrā pasaules malā, vai kaut kur tur augšā, bet tu esi tur, kur esi un tos vēro no attāluma. Šoreiz, pilnīgi negaidīti, esmu diezgan tuvu kāda notikuma epicentram. Notikumam ar Neo. Ne gluži tik tuvu, lai notikumā varētu ienest kādas izmaiņas vai to ietekmēt, ne arī tik gluži tuvu, lai tas būtiski un radikāli ietekmētu manu dzīvi. Tomēr esmu pietiekoši tuvu, lai dzīvotu tam līdzi un vērotu notiekošo no salīdzinoši tuvas distances attāluma.

Trešdiena, 12. maijs
Ir nedaudz pāri pulksten četriem pēcpusdienā. Esmu pabeigusi savus darbus un pa ceļam uz mājām sazvanos ar savu vīru. Balsī jūtu apjukumu, Ilmārs esot apcietināts. Arī man tas šķiet kā murgs. Kā apcietināts? Par ko apcietināts? It kā esot Neo. Ko? Kas? Īsti nesaklausu un sākumā nesaprotu. Neo! Tagad aiziet līdz apziņai  - Neo - VID datu publiskotājs. Ko!? Ilmārs? Šoks ir ne pa jokam, jo saprotu, ka mans vīrs nejoko.

Satiekamies un domājam, ko mēs varētu darīt. Ir totāla neziņa. Pat nezinām, kur viņš ir. Galvenais, lai būtu vismaz civilizēti apstākļi. Daži telefona zvani un noskaidrojam, ka aizvests uz Gaujas ielu. Ir zināms atvieglojums, ka par apstākļiem nevajag satraukties. Kāds vīrs no televīzijas filmē Matemātikas un informātikas ēku Raiņa bulvārī. Nu ja - tas šovakar būs ziņās. Steidzos uz mājām, lai redzētu TV ziņas.

Mēģināšu te uz šo notikumu paskatīties no divām pusēm. No vienas puses, kā uz to skatās sabiedrība, mediji un, no otras puses, kas paliek aiz sabiedrības un mediju redzes un interesu loka. Notikumu gaitā labi izgaismojas mediji - sensāciju taisītāji. LNT un TV1 ziņas ir korektas, bet TV5 ziņās krievu valodā stāsta, kur ir mācījies nākamais hakeris Ilmārs un tas vairs nav korekti, jo Ilmārs vēl nav  atzinis, ka ir Neo un Neo nav hakeris, jo neuzlauza IT sistēmu. Tomēr mani pārsteidza tas, ka 12. maija vakarā mediju uzmanības centrā bija Ilze Nagla. Neapšaubāmi, saglabāt preses brīvību ir būtiski, tomēr neviens medijs neminēja par to, kā šo notikumu ir uztvērusi Ilmāra ģimene, kā iepriekšējā vakarā - naktī veiktā kratīšana viņa mājās ir ietekmējusi ģimeni, bērnus un citus tuviniekus. 
Vakarā uzzinām no ģimenes, ka A.Loskutovs esot pieteicies aizstāvēt. Intuīcijas līmenī ieslēdzas brīdinājums - ja nu Neo tiek izmantots, lai gūtu popularitāti gaidāmajās vēlēšanās? Protams, to nevar izslēgt, bet apzinos, cik ļoti ir iedragāta mana uzticība un tas, ka grūti tā uzreiz noticēt, ka kāds kaut ko dara patiešām nesavtīgi. Gribas tam ticēt, ka netiks izmantota šī situācija, lai tie, kas tagad uzņemas palīdzēt Ilmāram, iepītu viņu un savas intereses kaut kādās politiskās kombinācijās. Es neuzskatu, ka darboties politikā būtu kaut kas slikts vai apkaunojums, tomēr politikā reti iztiek bez intrigām un negodīgām spēlēm. Politikā ir ļoti grūti, saglabājot godīgumu, ietekmēt procesus. Vai to šie palīdzētāji spēs? 
Uzzinām, ka Ilmārs ir zvanījis uz mājām. Mans vīrs arī nedaudz izpalīdz. Vismaz tik daudz.

Ceturtdiena, 13. maijs
Lasu informāciju par šo notikumu portālos. Tā pagaidām ir skopa, bet portālu publikas komentāri ir krāšņi - apcerot viņa seksuālo orientāciju un izskatu. Smieklīgi, skumji ... un skaidri redzams, ka labāk būtu ļaudīm neizteikties, ja nezina, ko runā. Ieraugu ziņu, ka Ilmārs ir atzinies, ka ir Neo. Ja vēl līdz šim brīdim bija doma, ka, iespējams, tas ir kaut kāds pārpratums, tad tagad šaubas tiek izgaisinātas.
Pamanu, ka pl. 11:26 Ilmāra puika ir pieslēdzies spēlēt kādu spēli draugiem.lv. Atkal atvieglojums!
Pa Radio ziņās pulksten 12-os Loskutovs sniedz plašāku informāciju. Beidzot tiek publiski pateikts, ka ir sieva un bērni. Ceru, ka nu vismaz mitēsies tie komentētāji, kurus interesē tikai seksuālā orientācija.
Uzzinu, kas no tuviem radiem ir aizdevis savu datoru, jo pēc datoru konfiscēšanas otrdien vakarā ģimene ir palikusi neziņā par to, kas notiek interneta medijos šajā sakarā. Uzzinu, ka rados naktī ir piedzimusi meitiņa. Dzīve ir patiešām pārsteidzoša! 

Neziņa saglabājas - vai Ilmārs tiks atbrīvots? Sekoju līdzi protesta akcijām pl. 12-os un pl. 15-os. Sekoju ziņām un te atkal pārsteigumi. No LETA avotiem ziņas ar virsrakstu Komercģimnāzijas pasniedzēji lūdz PCTVL aiztāvēt Neo. Aizstāv A.Loskutovs, vēlāk lasīšu, ka par Neo izsakās arī S. Ēlerte. Tas viss kaut kā disharmonē. Kaut kā dabiski uztveru Valsts prezidenta V.Zatlera paziņojumu no rīta un JL S.Āboltiņas izteikšanos.   

Ap pulksten pieciem uzzinu, ka Ilmāru neprasīs apcietināt. Nezinu, vai šo ziņu ģimene jau zina. Sūtu SMS. Ironiski, ka tieši šodien Saeimā tiek pieņemts likums, ka turpmāk valsts iestāžu darbinieku algas tiks publiskotas katru mēnesi.

Vēlāk Loskutovs preses brīfingā pastāsta par to, kā tas ir sācies. No televīzijā rādītā uzzinu, ka Ilmārs nejauši ir pamanījis, ka VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) mainot ciparus adrešu rindā var piekļūt pie citām deklarācijām. Cik noprotu, tad es taču esmu rīkojusies līdzīgi, lai atrastu kādu senāku deklarāciju, esmu ievadījusi deklarācijas numuru adrešu rundā. Cik tur trūka, ja būtu nokļūdījusies ar kādu ciparu, tad iznāk, ka arī man būtu pavērusies  sveša uzņēmuma deklarācija. Ko es ar to būtu darījusi? Vai es būtu izdarījusi tādu pašu turpmāko izvēli kā Ilmārs? Zinu par brīvi pieejamām programmām, kas palīdz lejuplādēt plašāka apjoma datus no interneta. Vai es to būtu darījusi? Ja tas ir tā, tad patiesībā Ilmāra atklātais caurums VID EDS sistēmā bija rupja kļūda no VID un programmu izstrādātāju puses, ko arī auditori nebija pamanījuši. Šādā veidā pie citu uzņēmumu un organizāciju datiem varēja tikt jebkurš. Kāds tur hakeris! Tagad saprotu, kāpēc 12. maijā man bija grūti noticēt, ka ar Neo vārdu ir darbojies Ilmārs, kuru pazīstu. Par Neo sabiedrībā bija tēls, ka tas ir kāds krutais vai pat grupējums, kas diezgan apzināti un ar iepriekšēju nodomu urķējās un meklēja kādus slepenus valsts iestāžu datus. Pie šāda tēla radīšanas arī pats Ilmārs bija pielicis savu roku. Tāpēc šajā maskēšanās tēlā bija grūti atpazīt cilvēku, kas bija zināms. Varu piekrist Ilmāra tēvam, ka šis notikums atgādina šaušanu uz zvirbuļiem ar lielgabalu, tomēr nevaru noliegt, ka šādu reakciju no policijas ir sekmējis Neo tēls, kāds tas bija sabiedrībā pirms tam.

Tiktāl par notikumu. Bet tāpēc vien nebūtu sākusi rakstīt. Mani ieinteresēja jautājums par šī notikuma rezonansi sabiedrībā, kokrēti, dažādu kristiešu grupu vidū, un kādu iespaidu uz cilvēku garīgo dzīvi tas varētu atstāt. Tad nu par pārsteidzošajiem atklājumiem un to analīzi sekos turpinājums!

Komentāri