Svētie Raksti un dzīve

2011. gada 15. oktobrī KDI uzsāks jaunu tālmācības kursu desmit daļās „Svētie Raksti un dzīve”. Kurss ir paredzēts ikvienam kristietim, kas vēlas labāk izprast Veco un Jauno Derību un saskatīt paralēles starp Svētajiem Rakstiem un savu dzīvi. (Plašāk par programmu).
Šī ir ekumeniska rakstura atbilde II Vatikāna koncila aicinājumam: „Mūsdienu Bībeles pētnieku atklājumiem jābūt pieejamiem lajiem. Ikvienam kristietim jābūt iespējai ar tiem iepazīties.” Akadēmiskās studijas ir laba lieta, bet tām ir sava vieta un savs laiks. Ne jau katram kristietim ir nepieciešams apgūt Svētos Rakstus akadēmiskā līmenī. Tāpēc programma „Svētie Raksti un dzīve” nav akadēmiskas teksta studijas, bet izmanto dzīves pieredzē balstītu mācību metodi, kas piemērota kristiešiem, kas strādā vai mācās, dzīvo vieni paši vai ģimenē, audzina bērnus vai mazbērnus un kuri ir ieinteresēti dziļāk iepazīt Svētos Rakstus, kuri izgaismotu Dieva darbību viņu dzīvēs.
Par to pārliecinājāmies, kad ar vairākām šīs programmas tēmām iepazīstinājām dažādu konfesiju kristiešus kādas citas programmas ietvaros. Tā Latvijas Kristīgās Akadēmijas absolvente Brigita atzinās, ka studiju laikā apguvusi ekseģēzi, bet ar saviem mazbērniem par Dievu nav pratusi runāt. Tieši KDI piedāvātā metode ir atklājusi veidu, kā ģimenē izdzīvot ticību. Arī toreizējais RARZI students Andrejs sajūsminājās par materiāliem un metodi, kas viņam ļoti noderētu kā katehētam. LU Teoloģijas fakultātes absolvente Arta atzinās, ka KDI programmu rezultātā viņas ticība ir kļuvusi dzīvāka, lai arī pirms tam bija vairākus gadus veltījusi Bībeles akadēmiskām studijām.
No citiem līdzīga nosaukuma kursiem šī programma atšķiras ar to, ka tā sasaista divas jomas: teorētiskas zināšanas un dzīves pieredzi. Visās kursa daļās ir skaidrotas zināšanas, kas balstās mūsdienu Bībeles pētnieku atklājumos, savukārt ar piedāvāto vingrinājumu palīdzību dalībnieki tiek mudināti meklēt apgūtā materiāla saikni ar ikdienas dzīvi – īpaši saistībā ar taisnīguma tēmu.
Bībele ir kā spogulis, lai palīdzētu cilvēkiem ieraudzīt savu dzīvi Dieva perspektīvā. Dievs runā caur cilvēku dzīvi, bet tā ir jāmācās lasīt. Protams, arī Bībeli ir svarīgi lasīt, bet galvenokārt, ne tāpēc, lai skaidrotu, interpretētu tās tekstu (veiktu ekseģēzi), bet gan lai skaidrotu savu dzīvi, lai saprastu, kādas virziena norādes Dievs sniedz saviem ļaudīm viņu konkrētajos dzīves apstākļos.
Agrāko laiku automašīnām bija iespaidīgi motori, bet jauda neliela. Mūsdienu automašīnām motors ir kļuvis neliels, no ārpuses neredzams, bet tā jauda ir palielinājusies, ko var redzēt darbībā. Kā ir ar mums, kristiešiem? Kas mums ir Bībele, kāda ir tās loma mūsu ikdienas dzīvē? Vai Bībele mums ir kā seno automašīnu iespaidīgais motors, ko visi var aplūkot (īpaši, kad spējam un protam citēt Bībeles fragmentus)? Vai arī tā ir kā mazs un jaudīgs motors, kas apkārtējiem nav pat redzams, bet kura spēks izpaužas mūsu darbos? Ir pienācis laiks, lai Svētie Raksti kļūtu par jaudīgu motoru, kas dod virzību kristieša dzīvei.
Šīs programmas priekšrocība ir tā, ka to var apgūt savā dzīves vietā, lai kurā Latvijas vai pasaules malā dalībnieks atrastos. Tālmācības programmu ir iespējams apgūt divējādi: (1) pasta sarakstes veidā vai (2) e-vidē.
Programmu ir izstrādājis teoloģijas doktors Noels Donelijs Skotijā, Kreigheda institūtā, kur šī programma ir oficiāli sertificēta. Kursu ir atzinušas tādas mācību iestādes kā Skotijas Nacionālā skolotāju koledža un Sentendrjū koledža, kas ir Glāzgovas universitātes filiāle. Šim kursam ir ekumēnisks raksturs un tas tiek izmantots Skotijas Baznīcu atklātajā koledžā. Tas arī garantē kredītpunktus teoloģijas bakalaura grāda iegūšanai Glāzgovas universitātē, kā arī dažās ārzemju maģistrantūras programmās Bostonā un Čikāgā. Latvijā likumdošana neparedz šāda interešu kursa sertifikāciju, bet ja LU, RARZI vai citas mācību iestādes Latvijā, kas gatavo speciālistus teoloģijā, reliģijā vai pastorālajam darbam būtu ieinteresētas šo kursu iekļaut savās programmās, tad KDI ir atvērts sadarbībai.
KDI ietvaros šis kurss tiek piedāvāts kā daļa no garīgo vadītāju (līdzgaitnieku) sagatavošanas programmas.
Šīs programmas latviešu materiāla konsultants ir teoloģijas doktors Jānis Priede. Materiālu tulkoja Ginta Dubrovska, rediģēja Ieva Treibaha, māksliniecisko noformējumu gatavoja un maketēja Monika Bērziņa, e-versijas izstrādi konsultēja Kārlis Čerāns, programmas vadītāja Marika Zelča-Čerāne. Programmas gatavošanu latviešu valodā ir atbalstījis eminence kardināls Jānis Pujats, finansiālo atbalstu sniedz kristiešu solidaritātes fonds RENOVABIS. KDI tāpat pateicas atbalstītājiem un ziedotājiem, kas deva sākotnējo palīdzību, lai darbs pie šī kursa izveides latviski varētu sākties. 
Būšu pateicīga, ja šo kursu ieteiksiet saviem paziņām, draugiem vai savā draudzē. Informācijas lapu, kuru var izdrukāt un izvietot informācijas stendā, var lejuplādēt no šīs adreses. Informācijas lapā atrodami arī kursa visu 10 daļu nosaukumi, skaistā mākslinieces Monikas Bērziņas veidotā vinjete, kur attēloti dzīves kausā nestie Dieva Vārda augļi, un kontakta informācija.
Papildus informācija KDI web-lapā sadaļā Aktuālie pasākumi. 

Komentāri